Opiskelijan edullinen asuminen edistää valmistumista ja tieteen kehitystä

Kannunvalajat ry on huolissaan valtioneuvoston kehysriihen päätöksestä siirtää opiskelijat opintotuen asumislisän piiriin ja sen yhteisvaikutuksista aiempien opiskelijan toimeentuloon tehtyjen heikennysten kanssa.

KANNANOTOT

Venla Lehtinen, opintosihteeri; Samuli Leppämäki, opintosihteeri; Meri Leppänen, puheenjohtaja

5/15/20241 min read

Kehysriihen päätökset ovat hallitusneuvotteluiden lopputulosten tavoin jatkoa politiikalle, joka heikentää opiskelijoiden toimeentuloa. Asumistuen leikkausten päälle hallitus on päättänyt palauttaa opiskelijat opintotuen asumislisän piiriin. Tämä tarkoittaa valtavaa leikkausta opiskelijoiden toimeentuloon ja hyvinvointiin.

Opiskelijoiden palauttaminen opintotuen asumislisälle vahvistaa edelleen lainapainotteista opintorahajärjestelmää, jossa opiskelijoita kannustetaan velkaantumaan valtion takaamana. Laina ei ole sosiaaliturvaa eikä laina ole ilmaista, etenkään korkojen noustessa. Opiskelijan näkökulmasta lainan ottamisen kannattavuus riippuu myös oman alan ennakoidusta palkka- ja työllistymistasosta. Yhä kasvava lainapainotteisuus myös eriarvoistaa tieteenaloja sen perusteella, mitä valmiuksia ne tarjoavat korkojen maksukyvykkyydelle. Tämä osaltaan syö tieteen ja oppimisen itseisarvoa.

Opiskelijoilta leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa. Ilmapiirin, mielenterveyskriisin sekä taloudellisten heikennysten yhteisvaikutukset hidastavat opintojen etenemistä. Tämä vaikeuttaa myös opetushenkilökunnan työtä, koska nykyinen korkeakoulujen rahoitusmalli korostaa määräajassa suoritettuja tutkintoja. Korkeakoulutuksen kääntyessä kannattamattomaksi kotimaisissa oppilaitoksissa yhä useampi kääntää katseensa muualle akateemisesti rikastuttavan kokemuksen perässä. Tutkimus- ja innovaatiokehitykselle kriittinen kansainvälinen osaaja hakee todennäköisemmin opiskelemaan maahan, jossa opintoihin voi keskittyä täysipäiväisesti.

Yliopistoissa kannustimien keskinäinen epäjohdonmukaisuus voi pahimmillaan tuottaa sekä uupuneita opiskelijoita että vähempilaatuista tiedettä. 100 miljoonan euron hetkellinen säästö voi tuottaa moninkertaisen hintalapun yhteiskunnalle.

Samalla kun hallitus perustelee leikkauksiaan velkaantumisen kasvun taittamisella, joutuvat opiskelijat yhä syvempään velkakuoppaan. Velka siis siirtyy taskusta toiseen ja osaamistason nousu hidastuu. Lopputulema kansantaloudelle on pitkälti sama, mutta opiskelijalle merkittävästi huonompi. Varsinaisia voittajia yhtälössä ei ole.