black blue and yellow textile

Tervetuloa Valtsikaan, fuksi 2024!

Onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa valtsikaan!

Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta, tutummin valtsika, on Suomen johtava yhteiskuntatieteellinen tutkimus- ja koulutusyksikkö ja tieteenalavalikoimaltaan maan monipuolisin. Valtsikan 3800 opiskelijaa opiskelevat tiedekunnan 15 koulutusohjelmassa, joissa lähestytään muuttuvaa maailmaa sosiaalisista ja yhteiskunnallisista ilmiöistä käsin.

Koko opiskeluajan ei kuitenkaan tarvitse olla pelkkää yksinäistä tentteihin pänttäämistä Kaisa-kirjaston kellarissa. Yliopistoelämä tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia tutustua ja pitää hauskaa muiden opiskelijoiden kanssa (kuppalahengailut, sitsit, vuosijuhlat, approt, excursiot jne.) sekä myös mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan, organisoimaan ja edistämään yhteisiä asioitamme järjestötoiminnan kautta.

Tältä sivulta löydät vastauksia tärkeimpiin opintojesi aloitukseen liittyviin kysymyksiin. Fuksioppaasta löydät kampuskartan, järjestöjen esittelyt, syksyn tapahtumien aikataulun sekä paljon muuta!

Opiskelu valtiotieteellisessä tiedekunnassa

Valtiotieteellinen tiedekunta sijaitsee keskustakampuksella Helsingin keskustan alueella. Opintojesi aikana tulet todennäköisesti viettämään paljon aikaa ainakin Porthaniassa, päärakennuksella, Metsätalolla sekä tietysti tiedekunnan omissa tiloissa Unioninkatu 37:ssa. Voit tutustua keskustakampuksen karttaan tarkemmin täällä.

Yliopistossa opiskelu on vapaampaa ja itseohjautuvampaa kuin lukiossa. Opintojen edistyminen ja aikatauluttaminen on omalla vastuullasi, mutta yliopisto tarjoaa tätä varten monenlaista tukea, jotta opinnot edistyvät.

Yliopistossa opetus ja opiskelu jakautuvat neljään opetusperiodiin. Jokaisen periodin jälkeen on tenttiviikko, jolloin ei ole lähiopetusta eli esimerkiksi luentoja. Tentit ja kurssien lopputyöt sijoittuvat usein tälle viikolle. Yksi kurssi kestää yleensä yhden periodin, mutta voi ulottua myös useamman periodin ajalle. Opiskelutavat vaihtelevat opetukseen osallistumisesta tehtävien tekemiseen ja kirjallisuuteen pohjautuviin tentteihin sekä esseisiin.

Mikä ihmeen Kannu?

Kannunvalajat ry, tuttavallisemmin Kannu, on jokaisen valtsikalaisen opiskelijajärjestö. Kannunvalajat perustettiin toukokuussa 1945 vain yhdeksän päivää valtiotieteellisen tiedekunnan perustamisen jälkeen.

Saatat pian opintojesi alettua kuulla jonkun ihmettelevän, "Miksei Kannu tee mitään?". Vaikka itseironiasta pidämmekin, tämä ei suinkaan pidä paikkaansa.

Kannunvalajien tärkeimpinä tehtävinä on saattaa eri koulutusohjelmissa ja opintosuunnissa opiskelevat valtiotieteilijät yhteen, valvoa opiskelijoiden etua tiedekunnassa ja sen ulkopuolella sekä järjestää vuoden suurimmat tapahtumat kaikille tiedekunnan opiskelijoille. Noin 3000 opiskelijan yhteinen järjestö Kannunvalajat toimii myös linkkinä tiedekunnan 19 eri opiskelija- ja ainejärjestön välillä ja edistää näiden yhteistyötä.

Kannunvalajat tuo valtsikalaisia yhteen – myös vaikuttamaan. Seuraamme aktiivisesti yliopiston ja tiedekunnan toteuttamaa opiskelijapolitiikkaa ja tuomme opiskelijoiden äänen kuuluviin päätöksenteon eri vaiheissa. Kannunvalajat tekee läheistä yhteistyötä ja käy aktiivista vuoropuhelua tiedekunnan dekanaatin kanssa. Pyrimme vaikuttamaan myös yhteiskunnan tasolla sosiaali- ja koulutuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä. Kannanottojamme voit lukea täältä.

Kannunvalajat järjestää myös valtsikan lukuvuoden suurimmat ja odotetuimmat opiskelijatapahtumat. Syksyllä edessä ovat ainakin fuksiaiset, fuksisitsit ja kaverisitsit, keväällä taas vietetään laskiaista ja tietysti vappua. Kannunvalajien vuosijuhlat järjestetään toukokuussa – ensi keväänä jo 80. kerran.

Kannunvalajien toimintaan voit tulla mukaan juuri sellaisena kuin olet.

Järjestöjen luvattu tiedekunta

Valtsikassa toimii yhteensä 20 eri järjestöä sekä useita opiskelijalehtiä ja urheilujoukkueita.

Jokaisella koulutusohjelmalla on oma opiskelijajärjestönsä, joiden alla toimii opintosuuntakohtaisia ainejärjestöjä. Tarkempaa tietoa sekä luettelon valtsikan opiskelija- ja ainejärjestöistä löydät täältä.

Valtiotieteellinen ylioppilaslehti Tutkain on Kannunvalajien oma lehti, jota toimittavat valtsikan opiskelijat. Tutkain on ilmestynyt vuodesta 1964 lähtien ja se on palkittu useaan otteeseen HYY:n parhaana järjestölehtenä. Lisätietoa löydät täältä.

Valtsikan Speksi ry toteuttaa valtsikan omaa speksiä eli opiskelijoiden musiikkinäytelmää. Speksissä yhdistyvät draamalliset elementit, musiikki, tanssi, laulu ja improvisaatio. Lisätietoa löydät täältä.

Tuutorit

Opintosi valtiotieteellisessä tiedekunnassa alkavat orientoivilla opinnoilla opiskelijatuutorin johdolla. Orientaation aluksi uudet opiskelijat jaetaan tuutoriryhmiin, joita ohjaavat samassa koulutusohjelmassa opiskelevat vanhemmat opiskelijat – eli tuutorit.

Tiedekunnassa erittäin tärkeitä ovat myös kansainväliset tuutorit, jotka pitävät huolen vaihto-opiskelijoista ja kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista.

Tuutorit ohjaavat sinut ja ryhmäsi alkuun opinnoissasi. Tuutorit tutustuttavat sinut yliopiston arkeen ja keskustakampuksella liikkumiseen. Lisäksi tuutoriryhmissä tutustutaan tietysti myös opiskelijaelämään ja muihin opiskelijoihin.

Uutena opiskelijana myös sinulla on vastuu tiedon keruussa ja muussa toiminnassa. Tuutorit eivät ole virallisia IT-tukihenkilöitä tai opinto-ohjaajia. He osaavat kuitenkin auttaa sinua kysymään asiaasi oikeasta paikasta. Tuutorit antavat eväät itsenäiseen toimintaan, jotta pärjäät jatkossa omatoimisesti.

Tuutorisi tulevat olemaan sinuun yhteydessä elokuun aikana, hyvissä ajoin ennen orientaation aloitusta. Sitä ennen voit tutustua tuutoreihin koulutusohjelmien tuutoreiden omilla Instagram-tileillä.

Politiikka ja viestintä: @polvituutorit

Sosiaalitieteet: @sostuutorit

Taloustiede: @kttotuutorit

Yhteiskunnallinen muutos: @yhmutuutorit

Tuutorointiin liittyvät kysymykset voit ohjata Kannunvalajien fuksikapteenille osoitteeseen hilla.honkanen[at]kannunvalajat.fi.